Eric*

Via een ongebruikelijk oproep in het NRC Handelsblad zoek ik iemand die mij helpt bij de financiering van een fotoboek. In dat boek staat Eric centraal, een Spaanse trans* jongen uit Berlijn. Een selectie van de foto’s is hier te vinden. Op dit moment wordt de serie geëxposeerd in het museum voor mensenrechten in Buenos Aires, Argentinië. Daarover kunt u hier meer lezen.

Mijn serie toont de emoties van Eric voor, tijdens en na zijn coming out als transgender. De worsteling met zichzelf, de afwijzing van zijn moeder, de acceptatie van zijn vader en zijn zelfacceptatie na de uiteindelijke transformatie door hormonen en een operatie. Uit respect voor de privacy van Eric, en die van andere transgenders, focus ik nauwelijks op het lichaam. Ik ben ontzet hoe snel en hoe gemakkelijk veel mensen menen vragen te mogen stellen over de privacy van transgenders en ik wil in mijn boek die nieuwsgierigheid niet bevredigen.

Het boek wordt ontworpen door de prijswinnende ontwerper Teun van der Heijden. U vindt een selectie van zijn oeuvre hier. Daarnaast wil ik samenwerken met de beste lithograaf van Nederland. En vanwege het internationale en universele karakter van het onderwerp wil ik distributie in het buitenland. Dit alles zonder compromissen te hoeven sluiten over papiersoorten, aantal pagina’s en vooral: de selectie.

Natuurlijk weet ik dat er tal van manieren zijn om een boek te financieren. Toch heb ik gekozen voor een advertentie waarin ik zeg te zoeken naar een mecenas. Dat is iemand, volgens de definitie van Wikipedia, die als beschermheer of -vrouwe van kunstenaars optreedt door ze van financiën te voorzien, zodat ze zich zorgeloos kunnen wijden aan hun scheppend werk. Deze definitie spreekt mij aan. Subsidie aanvragen, ‘crowdfunding’ en sparen heb ik voor ander werk allemaal al eens gedaan, altijd succesvol, maar het kost me ongelooflijk veel energie.

Mijn energie zou ik veel liever besteden aan het maken van aanvullende portretten van Eric en meer fotografie rondom dit thema. Want transgenders gaan mij aan het hart. Statistieken tonen aan dat ze meer dan welke minderheidsgroep ook te maken hebben met discriminatie en uitsluiting en de cijfers van zelfmoord onder deze groep zijn ronduit schokkend. Naar mijn stellige overtuiging ontstaat discriminatie door onwetendheid. En daarom wil ik transgenders, eerst via dit boek maar ook erna, zichtbaar blijven maken.

Wil u meer informatie? Of mij financieren? Mail mij dan via: info@jaspergroen.nl Bellen kan ook: 06-40742827.